واقعیت مجازی (VR) چیست؟ واقعیت مجازی (VR) به یک شبیهسازی رایانهای گفته میشود که در آن فرد میتواند در یک محیط مصنوعی سه بعدی با استفاده از دستگاههای الکترونیکی مانند عینک مخصوص با صفحه یا دستکش مجهز به سنسور تعامل داشته باشد. استفاده از واقعیت مجازی (VR) به دهه ۱۹۹۰ برمیگردد که در آن اثرات عملکرد ورزشکاران مورد بررسی قرار گرفت. در واقع واقعیت مجازی یک فنآوری مدرن در حال رشد، به طور گسترده در دسترس و قابل استفاده برای کاربردهای پزشکی و پزشکی است. VR یک تجربه تکنولوژیکی است که امکان غوطهوری کامل در فضاهای مجازی را فراهم میکند که میتوانید از طریق پوشیدنی خاص یا فقط با استفاده از دست خود با آن تعامل داشته باشید.
استفاده از واقعیت مجازی در درمان بیماری ها فناوری واقعیت مجازی به طور فزایندهای در بسیاری از حوزههای فناوری از جمله توانبخشی و مراقبتهای بهداشتی رایج شده است. این شکل از پیشرفت همچنین در توانبخشی مورد استفاده قرار گرفته است. واقعیت مجازی یک شبیه سازی تعاملی رایانهای است که با تأثیر بر حواس انسان، محیط واقعی را ترسیم میکند و تمام فعالیتها را در زمان واقعی و با سرعت واقعی نشان میدهد.
حدودا ۲۰ سال پیش، دکتر باربارا روثبام و همکارانش نشان دادند که درمان مبتنی بر واقعیت مجازی می تواند به افراد کمک کند بر ترس از ارتفاع غلبه کنند. این آغاز کاربرد واقعیت مجازی در روانشناسی بود. از آن زمان، پلتفرمهای واقعیت مجازی در حوزههای متفاوتی از درمانهای روانشناسی گرفت. این ابزارها در مواردی همچون غلبه بر فوبیا، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اختلالات مصرف مواد و موارد دیگر توسعه پیدا کردهاند.
هدف درمان کاهش رفتارهای اجتنابی از طریق مواجهه فعال با آنچه در فرد ترس یا اضطراب را بیدار میکند است. به مرور فرد خواهد آموخت که از طریق روبهرو شدن با عامل اضطرابزا میتوان اضطراب را کاهش داد.
کمک به تمرکز و تقویت حافظه هم از تاثیرات مثبت عینک وی ار است